Circulatieplan Leuven

campagnebeeldcirculatieplabn
buurtgesprekken2
infomarkt
mozaik
proefopstellingridderstraat
Stad-Leuven-mozaekproject-1
stadsgesprekkarlien
refcirculatieplanschool
refcirculatieplandamiaan
refcirculatieplanfietsstrook
refcirculatieplanplein
refcirculatieplanboombak
damiaanplein
hooverpleinfontein2
pendelparking
previous arrow
next arrow

Van mei 2016 tot mei 2018 was Roel projectcoördinator van het circulatieplan Leuven.

De coördinator nam verschillende rollen op, gaande van expert mobiliteit, ontwerper infrastructuur tot adviseur communicatie en participatie. Het circulatieplan is het resultaat van een zeer nauwe samenwerking tussen verschillende stadsdiensten en het stadsbestuur.

Het ontwerp en implementatie van het circulatieplan werd beschouwd als een netwerkproject met een bewust georganiseerd stakeholdermanagement. Bij elke nieuwe fase van het project werd overleg met externe partijen georganiseerd.

Participatieve trajecten werden uitgewerkt om het overleg en inspraak van bewoners te organiseren. Dit gebeurde aan de hand van infovergadering, stadsgesprekken en buurtoverleg. Het plan is zo op verschillende punten verder aangepast.

De realisatie van publieke ruimte werd op drie sporen georganiseerd. In samenwerking met de uitvoerende stadsdiensten werd het circulatieplan geïmplementeerd en werden straten en pleinen heraangelegd (experten-ontwerp). Het tweede realisatiespoor is co-creatie. Verschillende participatieve trajecten werden opgestart als een samenwerking tussen bewoners, ambtenaren, buurtwerkers en experten. Het ontwerp was geen startpunt, wel de buurtversterking. Het laatste spoor zijn de bottom-up burgerinitiatieven voor tijdelijke aanleg van publieke ruimte. Zo werd er samengewerkt met Straten Vol Leuven. Het vertrekpunt bij dit laatste spoor is placemaking, belanghebbende proberen van een (publieke) ruimte een plek te maken.